Home

Hoeveel milieuactivisten moeten er nog sterven?

Over het aantal journalisten dat elk jaar wordt vermoord, berichten media geregeld. Dat is minder vaak het geval als het vermoorde milieuactivisten betreft. De organisatie Global Witness verzamelde wel een pak gegevens en bundelde ze in een rapport dat de titel kreeg How many more?

Het gaat om mensen die zich verzetten tegen landroof, tegen dammen die hun leefomgeving onder water zullen zetten of tegen mijnen die de aarde inpikken om ze open te kerven en daarbij water en bodem zullen verontreinigen.

Voor de oprukkende bedrijven staat veel geld op het spel, dat daarvoor mensen letterlijk uit de weg moeten geruimd worden is dikwijls geen hinderpaal. Heel opvallend is dat inheemse volkeren zwaar getroffen zijn, leden ervan zijn goed voor veertig procent van de genoteerde slachtoffers. Al even in het oog springend, dit fenomeen treft vooral Centraal- en Zuid-Amerika.

Voor 2014 gaat het om in totaal 116 door Global Witness getelde vermoorde milieuactivisten. Dat zijn er bijna dubbel zo veel als vermoorde journalisten. En er is een heel belangrijke maar. Deze feiten spelen zich meestal af in heel afgelegen gebieden, ver van de media. Het is dus waarschijnlijk dat het werkelijke aantal beduidend groter is. (db)