Home

Global Risk Report 2016. Kijk ook naar verbanden en oplossingen

Het Global Risk Report van het Wereld Economisch Forum kreeg nogal wat belangstelling. Vooral de lijstjes gingen rond.

Welke risico's hebben de grootste impact? Falen om klimaatverandering te beperken en ons tijdig aan te passen, gevolgd door massavernietigingswapens en watercrises.

Welke zijn meest waarschijnlijk? Grootschalige onvrijwillige migratie, extreme weersomstandigheden en, opnieuw, falen om klimaatverandering te beperken en ons tijdig aan te passen.

Minder aandacht was er voor de verbanden tussen de talrijke risico’s die we lopen. Hoe spelen ze in op elkaar? Dit is eigenlijk belangrijker dan de lijstjes omdat risico’s die zich voordoen ook de impact en de waarschijnlijkheid van andere risico’s verhogen. Als één of meer systemen beginnen te falen, van klimaat, water en energie tot staten, economie en financieel systeem, kunnen ze uiteindelijk allemaal in de gevarenzone terechtkomen… en is een algehele systeemcrisis niet langer onmogelijk.

Nog minder belangstelling was er voor de oplossingen die het rapport toch ook wel probeert aan te dragen. Zo leer je alvast in welke richtingen zoal wordt gezocht, en meteen ook welke blinde vlekken er zijn, en welke alternatieven vooralsnog niet op het bord liggen van the powers that be. Want dat is het Wereld Economisch Forum toch… ook al dreigen die vele risico’s ook hun macht aan te tasten, en verplichten ze hen zich aan te passen. (db)

Lees het volledige rapport - Global Risk Report 2016
 

Interessant nieuws? Schenk uzelf, vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis Pala abonnement, dan hoeft u nooit iets te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier