Home

De wereld van het werk en klimaatverandering

Klimaatverandering heeft een grote invloed op onze welvaart en onze manier van leven. De gevolgen ervan vormen een bedreiging voor de sociale stabiliteit en voor het welzijn van vele mensen. Tegelijkertijd vormt het bestrijden van al te grote opwarming van de aarde een uitgelezen kans om vele jobs te creëren.

Dat staat, niet helemaal verrassend, op de agenda van de 104de zitting van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) die momenteel loopt in Genève. Een korte video biedt een inleiding.

Wie op zoek is naar meer informatie, vindt een bondgenoot in de pagina met topics. Daar zijn tal van onderwerpen te vinden, bijvoorbeeld ‘groene jobs’, een nagel waar de IAO al vele jaren op hamert; of ‘sociale bescherming’, al te onbekend voor vier vijfde van de wereldbevolking; of arbeidsmigratie, een fenomeen ter grootte van naar schatting 232 miljoen werkenden; of coöperaties, een bedrijfsvorm die heel hard wordt gepromoot door de IAO omdat ze bewezen heeft heel succesvol te zijn in het creëren van duurzaam werk.

Dirk Barrez

Lees meer over de wereld van het werk op www.ilo.org en in het mee door PALA uitgegeven boek Het Mondiale Uitzendkantoor dat uitvoerig inzoomt op een economie die én sociaal én ecologisch én democratisch moet zijn – slechts 15 i.p.v. 20 euro | klik hier voor info en bestellen