Home

Al 35 jaar jaarlijks dividend voor inwoners van Alaska

Basisinkomen, van Finland…

Er is de jongste weken veel belangstelling voor een Fins experiment met het basisinkomen. Het gaat om 2000 werkloze Finnen die dit en volgend jaar 560 euro per maand zullen ontvangen. De regering wil uitzoeken of een onvoorwaardelijk inkomen helpt om werk te vinden.

Het Finse initiatief is ongetwijfeld belangrijk. Maar het uitroepen tot het beste basisinkomen experiment dat de wereld ooit zag, is wel heel kort door de bocht.

… tot Alaska Permanent Fund

Kijk dan toch ook even richting Alaska waarvan alle inwoners, ook de kinderen, al sinds 1982 jaarlijks een dividend ontvangen. In 2015 ging het om een bedrag van 2072 dollar. Bron van dat inkomen is het Alaska Permanent Fund dat gevoed wordt door inkomsten uit olie.

Omdat het om een algemeen én onvoorwaardelijk inkomen gaat – en dat sinds 35 jaar – komt het veel dichter bij wat de voorstanders van een basisinkomen voor ogen staat. De argumenten pro een dergelijk universeel basisinkomen zijn onder andere uit de doeken gedaan in Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw - klik hier voor het e-boek.

Beroering

De jongste maanden is er beroering in Alaska over het dividend voor 2016. De gouverneur wil het bedrag halveren. Maar er is verzet, tot voor de rechtbank. (db)

Bronnen

FINLAND: Basic Income experiment authorized by Parliament
Finland - Basic Income Experiment 2017-2018
ALASKA, US: Judge Upholds Governor’s Veto of Part of State’s Social Dividend
ALASKA, US: Amount of 2016 Permanent Fund Dividend to be $1022

Lees ook

Voor iedereen een mondiaal basisinkomen van minstens een kwart euro per dag

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Lees ook

Van een nieuwe Ikea en de jobs van General Motors: de jacht op goedkope arbeid woedt heviger

Wereldwijd hebben allen die van werk moeten leven het moeilijk. Hun aandeel in de welvaart die we produceren gaat op de meeste plaatsen al heel lang achteruit. Dat de financiële crisis ook voor wie van kapitaal moet leven de kaarten hard anders heeft geschud, verbetert daarom nog niet de situatie bij werknemers. Op mondiale economische markten blijven ze gevangen in een heel kwetsbare positie.

Neem de werknemers van de grote Amerikaanse autobedrijven. Vooral in de Verenigde Staten is het lang bon ton geweest, en soms is het dat nog altijd, om de vakbonden te hoge lonen te verwijten en daar de reden voor het falen te zoeken. Vrijwel iedereen moet vandaag beseffen dat in de eerste plaats het management van General Motors, Ford en Chrysler hebben gefaald.