Home

Publiekscoöperaties voor Belfius, Proximus en VRT de betere oplossing

Verrassend, coöperatief ondernemen biedt ook de betere oplossing voor Belfius, bpost, Telenet, Proximus en VRT, en voor Eandis en andere intercommunales. Zo argumenteert Dirk Barrez in zijn nieuwe boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart, stimuleren meer de lokale economie en leveren opvallende ecologische prestaties. Verstandige samenlevingen beschikken daarom niet alleen over performante privébedrijven en een trits publieke goederen maar ze ontwikkelen ook de kracht van hun coöperaties. Wie het conservatisme inwisselt voor enige inventiviteit, ontdekt dat coöperaties ook de betere oplossing kunnen bieden voor overheidsbedrijven zoals Belfius, bpost, Telenet, Proximus, VRT.

Wat doen we nu met onze overheidsbank Belfius?

De fratsen van het losgeslagen en in 2011 definitief verongelukte Dexia hebben de Belgen al miljarden euro gekost. Ternauwernood is de Dexia Bank België, intussen Belfius, toch afgesplitst geraakt, het enige dat onze politici echt moesten redden omdat die bank nuttig is. Ze zouden haar kunnen opdragen om in alles een voorbeeldbank te zijn die haar spaarders, de economie en de samenleving dient.

De politiek doet dit echter niet maar kiest om Belfius te verkopen. Dat is merkwaardig want net de privégrootbanken hebben de grootste financiële crisis in tachtig jaar veroorzaakt en de kost ervan doorgeschoven naar de samenleving. Hoe verantwoord is het dan om hen opnieuw Belfius toe te vertrouwen, en hen nogmaals de kans te bieden om speelschulden te maken? Die we dan opnieuw zullen moeten garanderen en betalen.

Maak van Belfius toch een publiekscoöperatie

Dit moet beter kunnen. Geef het overheidsbedrijf Belfius het statuut van coöperatie met exact altijd evenveel vennoten als er Belgen zijn… plus de overheidsvennoten, in dit geval minstens de Belgische staat. Zo creëren we de mengvorm van de publiekscoöperatie, een beloftevolle formule om maatschappelijk te ondernemen. Dan blijft Belfius voor de helft een overheidsbedrijf, en tegelijkertijd zijn alle burgers onvervreemdbaar eigenaar van de andere helft. Zij kunnen hun aandeel niet verkopen. Zo wordt het onmogelijk voor politici om dit nieuwe gemeengoed te verkopen aan privébelangen. De overheid deelt het eigendomsrecht immers met ruim 11 miljoen burgers en kan hen daarvan niet beroven. Overheid en burgers moeten dus hun publiekscoöperatie Belfius samen beheren. Ze leveren daarom elk evenveel bestuurders. Deze twee soorten vennoten delen ook de eventuele winst van hun gezamenlijke bedrijf. De helft van de dividenden gaat dan naar de overheid, de andere helft is voor alle Belgische burgers die, hun gelijkheid indachtig, allemaal evenveel ontvangen.

Overheid en burgers samen aan het stuur

Ook Proximus wordt beter een publiekscoöperatie. Het vermijdt dat politici uit het oog verliezen hoe belangrijk dit publiek goed is en enkel nog aandacht hebben voor wat een (gedeeltelijke) verkoop kan opbrengen. Voor het gemak vergeten ze dat de opbrengst éénmalig is, dat publiek goed dikwijls voor veel te weinig geld in handen belandt van privéeigenaars die azen op superwinsten, niet geneigd zijn tot de nodige investeringen en er zeker niet wakker van liggen de beste technologie of diensten meest betaalbaar en toegankelijk voor iedereen te maken.

Als overheidsbedrijf liep Telenet in de mondiale spits, als geprivatiseerd bedrijf zakte het voortdurend in de internationale rangschikking

Telenet, opgericht door de Vlaamse overheid, illustreert dit. Zolang het een overheidsbedrijf was, liep Vlaanderen fier in de mondiale spits van de verspreiding van breedbandtechnologie. Toen het bij privéinvesteerders belandde, sukkelden we in de rangschikking elk jaar achteruit. We betaalden ook veel meer voor deze dienstverlening dan elders. En de financiële opbrengsten gingen zelfs verloren voor Vlaanderen. Hoe anders zou dit zijn met Telenet als een Vlaamse publiekscoöperatie die succesvol het algemeen belang blijft nastreven.

De zichtbare helpende hand van de samenleving

Het beheer van publieke goederen, zo belangrijk voor elke goed draaiende economie, is essentieel. We moeten veel durven verwachten van onze overheden maar dit kunnen ze niet alleen. Overheden kunnen voor die publieke goederen niet betrouwen op de onzichtbare hand van de vrije markt. Evenmin redden ze het met de oude formule van staatsbedrijven, laat staan met een staatskapitalisme dat zichzelf gelukkig al vorige eeuw heeft opgeblazen. Overheden hebben een stevige helpende hand van hun samenlevingen nodig. En dat is net de kracht van publiekscoöperaties. Ze verhinderen een onverantwoorde uitverkoop van cruciale publieke goederen en tegelijkertijd sturen ze, doordat de burgers naast de overheid hun eigenaarschap kunnen uitoefenen, in de richting van betere prestaties. Als het ook maar even kan, vermijden we best elke overdreven machtsvorming. Waarom zouden we het bijvoorbeeld houden bij één publiekscoöperatie Belfius als we een heel divers bankenlandschap kunnen samenstellen met naast goede privébanken nog andere publiekscoöperaties en met nieuwe echte coöperatieve banken?
 

Dirk Barrez is hoofdredacteur van Pala.be en de auteur van het net verschenen boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?, 192 p., € 14.90. Deze Speakers’ Corner is gebaseerd op hoofdstuk 23 over publiekscoöperaties en verscheen ook in Knack
 

Lees ook
Intercommunales. Politici kunnen het niet alleen, haal burgers erbij
EANDIS en de onzichtbare olifant
Hoe slecht kan een land bezig zijn? Dit land
Samenleving die zich respecteert, zorgt zelf voor haar infrastructuur 

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Waar blijft de echte burgerparticipatie? Waar blijft de politieke moed?

De bevraging over het energiepact is schijnparticipatie: wel onze mening , geen echte stem. Net zo het zoeken van burgerkapitaal voor hernieuwbare energie: wel onze centen, geen echte participatie. Nochtans kan echte burgerparticipatie de kloof burger-politiek dichten én burgers mee aan het stuur van de transitie naar duurzaamheid zetten.

Gidsland voor publiek-civiele samenwerking? Beheren overheden én burgers hun energienetwerken?

Onze energietoekomst ligt bij een samenleving die goed samenwerkt met haar overheden. Maar echte burgerparticipatie is meer dan spaargeld van burgers zoeken voor energieprojecten. Overheden en burgers die samen de energienetwerken gaan besturen, dat is dé kans om onze democratie diepgaand te vernieuwen.